Presentation

Mitt namn är Ann-Christine Hellqvist och jag har sedan våren 2017 kennelnamnet Blue Line Family. Min man och jag lever med tre Kerry Blue Terriers hemma hos oss. Det är Leia, som jag själv fött upp, Heidi som är Leias mamma och Iris som är Heidis syster.

2009 bestämde vi oss för att skaffa hund. Jag hade länge funderat på vilken ras som skulle passa vår familj som då även bestod av tre barn som bodde hemma. Eftersom vi är en aktiv familj ville jag ha en hund som klarar långa promenader, kan följa med på det mesta och har bra sinnelag. När jag letade ras snubblade jag över rasen Kerry Blue Terrier och den hade det jag letade efter; en energisk hund i ett inte allför stort paket (eftersom vi då var en rätt stor familj). Dessutom var risken för allvarliga hälsoproblem relativt liten inom rasen.

Jag fick kontakt med Ylva Alpheim, Kennel Yvenus, och i augusti kunde vi hämta hem vår första Kerry, Yvenus Heidi Klum. Det tog inte lång tid för vår familj att bli villkorslöst förälskade i henne och i rasen och efter drygt ett år ville min man ha en "egen" hund som han kunde träna med. Så på våren 2011 kom Heidis halvsyster Iris hem till oss.

Vi har gått olika kurser och tränar med alla hundarna. Vi har provat på rallylydnad, spår, agility men framför allt lydnad. Heidi och jag har tävlat i startklass (lydnads klass I) några gånger och är uppflyttade till lydnadsklass I.

Alla hundarna tycker att det är roligt att träna, det märks när vi kommer ner på brukshundsklubben. De är vana att vara med där vi är oavsett om det gäller strandpromenader, att gå i sta'n eller bara vara hemma. De följer glatt med på både löprundor och cykelturer men finner sig väl till rätta när de lämnas ensamma.

Jag har mentalbeskrivit alla hundarna. Heidi har genomfört både MH och BPH och Iris och Leia har genomfört BPH.

Självklart ställer jag även ut mina hundar. Alla hundarna är  SE UCH och Iris är dessutom DK UCH.

Jag tog min första valpkull 2014 med Heidi som mamma. Den största anledningen till att jag bestämde mig för att ta en kull på Heidi var hennes resultat på MH. Det bekräftade det jag själv såg, hon är en lugn hund som klarar störningar bra och som gillar människor. För mig är den mentala biten viktig och därför ordnade jag så att alla valpköparna fick möjlighet att göra BPH vilket två av dem tackade ja till. Från denna kullen sparade jag Leia med tanken att jag skulle fortsätta som uppfödare.

Det var väldigt intressant att följa Leia och hennes syskon. Det blev plötsligt ett annat fokus när det var en kull som jag själv fött upp. Jag har kontakt med alla valpköparna och alla verkar nöjda med sina hundar. Sommaren 2015 hade jag en valpträff och då var fem av sex valpar med.

Jag tog min andra kull hösten 2016 då jag parade Leia med Leo, Shyloch Qosmos. Jag träffade Leo på Kerry Specialen sommaren 2014 och fattade tycke för honom. Kullen gav sju valpar (3+4).

Det är viktigt för mig att ha kontakt med mina valpköpare och att vara ett stöd för dem. Därför anordnar jag valpträffar för alla valpköpare och har nu funderingar på att anordna kennelträff till hösten. Jag organiserar även BPH för mina valpköparen i Svenska Terrierklubbens regi. Sakta men säker har jag byggt upp ett kontaktnät inom hundvärlden som jag kan vända mig till för råd. Min uppfödare, Ylva Alpheim på Kennel Yvenus, är min mentor och hon köpte en valp av mig från min senaste kull.

Efter det att jag bestämde mig för att ta min första kull valpar har jag gått de flesta delarna av Svenska Kennelklubbens uppfödarutbildning. Eftersom kursen ändrade upplägg gick jag den nya uppfödarutbildningen i höstas. Jag försöker hålla mig uppdaterad och går ofta på de föreläsningar som SKK anordnar, på klippkurser och handlerträning.

Jag är idag vice ordförande i Svenska Kerry Blue Terrierklubben och jag har varit med i klubbens styrelse sedan 2014.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar