söndag 30 oktober 2016

Valpar!

Tidigt i lördags morse satte Leia igång att valpa. Jag märkte redan på fredag eftermiddag att det var något på gång för hon låg under trappan och kom knappt och hälsade när jag kom hem. Men hennes temperatur var stabil så jag trodde att det bara var förvarning.

Men på natten ville hon ut ett par gånger och kom inte till ro och då insåg jag att nu händer det, temperatursänkning eller ej. Jag följde med henne upp till valplådan som vi ställt i ordning i ett av rummen och där stannade vi tills alla valparna hade kommit.

Leia skötte sig fantastiskt och kom snabbt på vad hon skulle göra när valparna hade kommit.

Valpningen gick relativt fort, runt 2,5 timmar för sju valpar, alla levande. Så vid halv nio på morgonen var det klart. Vi hade fått tre hanvalpar och fyra tikvalpar som alla mådde bra och redan hade diat.

Alla valparna är pigga och verkar äta bra för de har än så länge inte haft någon viktnedgång. I och för sig vägde jag inte om dem förrän i morse men då låg alla på lite plus mot födelsevikten. Det är möjligt att de tappade igår men det verkar de i så fall ha återhämtat idag.

Leia har lite förhöjd temperatur men är pigg och glad. Hon följer med ut på kortare promenader men skyndar sig in till sina valpar så fort hon är färdig med sina behov. Hon äter bra och tycker nog att jag är lite snål med maten men jag vill undvika att hon drabbas av mjölkstockning så jag ökar matmängden successivt.

Ylva var med även vid denna valpningen men hon kom, pga. mig, lite sent. Jag trodde att Leias valpning skulle likna Heidis och därför väntade jag med att ringa Ylva. Men rätt som det var gick Leias vatten och då var det omöjligt för Ylva att komma i tid till första valpen. Leia och jag redde dock ut det ändå så när Ylva kom hade precis valp nummer fyra kommit. Ylva hjälpte till med de sista tre och det var väldigt mycket enklare att vara två. Dessutom kollade Ylva alla valparna när allt var klart. Det var skönt att ha Ylva här när vi skulle avgöra om det fanns någon valp kvar. Jag kan ju konstatera att röntgen inte är någon absolut vetenskap när det kommer till att avgöra hur många valpar som finns i en livmoder. Veterinärens bud var åtminstone fem, troligen sex.

Ylva var dessutom en mycket bättre fotograf än jag. Det är hennes bilder som ni ser här och som är med på instagram. Instagram kommer att uppdateras oftare än bloggen nu.

1 kommentar: